3 februari 2020

BBQuality and safety!

De winteruitverkoop is zo goed als voorbij en wordt het tijd voor het lente/zomer assortiment. En wat hoort er echt bij de zomer? Zon, zee, strand en… barbecueën natuurlijk! U wil uiteraard dat de barbecues in uw assortiment goed werken en, boven alles, veilig zijn. Barbecues zijn er in diverse soorten en maten en met verschillende soorten barbecues gaan andere risico’s gepaard. Barbecues werken op houtskool, gas of stroom. Daarom zijn verschillende ontwerpen onderhevig aan meerdere richtlijnen en veiligheidsnormen.

Het is voor u misschien niet altijd duidelijk aan welke veiligheidseisen uw barbecue moet voldoen. We helpen u graag op weg!

Barbecues en de risico’s

Voorbeelden van reële veiligheidsrisico’s bij barbecues zijn instabiliteit van de barbecue of brandgevaar door ontbrekende of incomplete gebruiksinstructies. Beide gevallen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden waarbij de consument de kans loopt zich te verwonden. Het moeten terugroepen van de barbecue naar aanleiding van incidenten is dan een mogelijk gevolg. Een scenario dat u als verkoper natuurlijk het liefst vermijdt.

Verschillende veiligheidseisen

Houtskool, gas- en elektrische barbecues vallen allen onder andere Europese wetgeving. Deze wetgeving bevat enkel generieke veiligheidseisen. Ter ondersteuning bestaan er daarom Europese veiligheidsnormen voor verschillende soorten barbecues. Aan de hand van de specifieke veiligheidseisen in deze normen kunt u overeenstemming met de Europese richtlijnen aantonen:

  • Barbecues voor vaste brandstoffen

    De richtlijn 2001/95/EG voor Algemene Productveiligheid is van toepassing op de conventionele houtskoolbarbecues.

    Norm: EN 1860-1:2013+A1:2017 – Deel 1: Norm voor barbecues en aanmaakhulpmiddelen met vaste brandstoffen.

    Controle op onder andere stabiliteit, constructie duurzaamheid en vastgestelde veiligheidswaarschuwingen.

  • Gasbarbecues

    Gasbarbecues vallen binnen het toepassingsgebied van Richtlijn 2016/426 voor gasverbrandingstoestellen.

    Norm: EN 498:2012: Eisen voor vloeibaar gastoestellen – Barbecues voor gebruik buitenshuis, inclusief grillen

    Controle op onder andere stabiliteit, gasleiding montage, bedieningsknoppen en product specifieke veiligheidswaarschuwingen.

  • Elektrische barbecue

    Op elektrische barbecues met een wisselstroom van 50 tot 1000 V of gelijkstoom van 75 tot 1500V is de laagspanningsrichtlijn 2014/35/EU (LVD) van toepassing.

    Norm: EN 60335-2-78:2003: Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen – Veiligheid – Deel 2-78: Bijzondere eisen voor barbecues voor gebruik in de open lucht.

    Controle op onder andere stabiliteit, elektronische veiligheid en product specifieke veiligheidswaarschuwingen.

Chemische veiligheidseisen

Naast fysische, mechanische en elektrische risico’s dient u eventuele chemische veiligheidsrisico’s in overweging te nemen.

Barbecues bevatten onderdelen die in contact komen met levensmiddelen. Denk hierbij aan het metalen grilrooster, eventueel voorzien van een antiaanbaklaag.

Voedselcontactmaterialen kunnen onder bepaalde omstandigheden stoffen afgeven aan een levensmiddel. De afgifte van chemisch stoffen in een mate die schadelijk is voor de gezondheid van de mens, is volgens de Europese Kaderverordening 1935/2004 inzake voedselcontactmaterialen niet toegestaan. Voedselcontactmaterialen moeten in Nederland voldoen aan de Nederlandse Warenwetregeling Verpakkingen en Gebruiksartikelen.

Materialen die worden gebruikt in barbecues moeten tevens voldoen aan de eisen in de Europese REACH Verordening 1907/2006. Chemische stoffen waar voor het gebruik hiervan een restrictie geldt, zoals nikkel en PFOA, zijn mogelijk aanwezig. Voor elektronische barbecues is ook Richtlijn 2011/65/EU (ROHS), aangaande de restrictie van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische apparaten, van toepassing.

Ondersteuning nodig?

Heeft u hulp nodig voor het vaststellen van de veiligheidseisen die van toepassing zijn op uw barbecues? Of heeft u hulp nodig bij het samenstellen van een correct veiligheidsdossier? Précon Quality Services kan u helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte