13 juli 2020

Brexit & CE-markering, verandert er iets voor u?

Het Verenigd Koninkrijk (UK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode moet de UK zich houden aan alle EU-regels en wetten. Voor bedrijven verandert er tot die tijd bijna niets. Na de overgangsperiode komen er wel veranderingen, met of zonder akkoord over de nieuwe relatie tussen de UK en de EU. Waar moet u rekening mee houden?

De rol van de marktdeelnemer

Na 31 december 2020 zal een in de UK gevestigde fabrikant of importeur niet langer worden beschouwd als een Europese marktdeelnemer. Als gevolg daarvan zal een in de EU gevestigde distributeur, die producten verhandeld welke geproduceerd of geïmporteerd zijn via de UK, worden beschouwd als een importeur die producten uit een derde land op de markt brengt. Deze marktdeelnemer zal moeten voldoen aan de specifieke verplichtingen van een importeur, die verschillen van die van een distributeur. Dit betekent onder anderen dat goederen gemarkeerd moeten worden met uw bedrijfsnaam en adres en dat u mogelijk het land van herkomst op het product moet vermelden.

Daarnaast zullen in de UK gevestigde gemachtigden of verantwoordelijke personen niet meer worden erkend binnen de EU. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op specifieke productgroepen, zoals speelgoed.

Normen

In het geval van een no-deal, kan het betekenen dat uw goederen op korte termijn mogelijk aan nieuwe normen moeten voldoen om ze op de Britse markt te kunnen aanbieden. Dit verreist inspanning om uw productie,- kwaliteit,- en andere processen aan te passen. De kans dat dit gebeurt, is klein. Ruim 85% van de Britse normen zijn identiek aan de internationale (ISO/IEC) en Europese (CEN/CENELEC) normen. Het Britse instituut voor normalisatie, British Standards Institution (BSI), blijft lid van CEN en CENELEC tot eind 2021. Tot die tijd, zullen afspraken worden uitgewerkt voor het BSI-lidmaatschap. Dit betekent dat BSI nog steeds betrokken blijft bij Europese normontwikkeling, wat de handel tussen de EU en de UK ten goede komt.

Conformiteit aantonen

Er zijn producten die een conformiteitscertificaat nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Dit betekent dat een aangemelde instantie, (Notified Bodies – NB) het product moet beoordelen. De NB moet gevestigd zijn in de EU. Controleer daarom op het label van producten met certificaat het viercijferig nummer van de NB die het certificaat heeft afgegeven. Als dat cijfer verwijs naar een NB uit de UK, dan kunt u dat product vanaf 1 januari 2021 niet meer op de Europese markt brengen. Productgroepen waarvoor dit van toepassing kan zijn, vindt u in het overzicht CE-richtlijnen.

No deal? UKCA

Komt er geen deal tussen de UK en de EU dan komt er een nieuw symbool: UKCA, United Kingdom Conformity Assessment. Dit zal de plaats innemen van de CE-markering in de UK. Omgekeerd geldt wel dat de Britten hun producten voor de Europese markt nog steeds moeten voorzien van een CE-markering.

Advies of ondersteuning nodig?

Heeft u advies nodig over CE-markering gerelateerde producten? Précon Quality Services adviseert en ondersteunt u graag bij het in kaart brengen van en het voldoen aan uw verplichtingen. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte