4 februari 2021

EN 17191: De eerste Europese norm voor kinderstoelen

EN 17191 Kindermeubelen - Stoelen voor kinderen - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden wordt de eerste geharmoniseerde Europese norm voor kinderstoelen. Deze norm staat bijna klaar ter beoordeling en naar verwachting zal deze begin 2021 opgenomen worden in het publicatieblad van de Europese Unie onder de Richtlijn Algemene Productveiligheid. Tegenstrijdige nationale normen zullen vervolgens worden ingetrokken.

Scope van EN 17191

De scope is duidelijker en breder geworden ten opzichte van de Franse norm NF D 60 300. Voorbeelden van categorieën kinderstoelen die onder EN 17191 vallen voor zowel binnen als buitengebruik zijn:

  • Stoelen
  • Banken
  • Krukken
  • Zitzakken
  • Ligstoelen
  • Fauteuils
  • Opvouwbare stoelen
  • Draaistoelen

Kinderstoelen die buiten de scope vallen zijn hoge kinderstoelen, verzorgingsartikelen zoals wiegjes, stoelen voor onderwijsinstellingen, schommelstoelen, rolstoelen, stoelen voor kinderen met speciale behoeften en delen van stoelen met andere functies dan een zitplaats.

Testen

EN 17191 is een uitgebreide norm. Deze norm dekt niet uitsluitend de hoogste risico’s als stabiliteit, sterkte en duurzaamheid van meubels af, maar ook risico’s met betrekking tot ontvlambaarheid, chemische gevaren, verstikking, inslikken, beknelling en verwurging. Deze gevaren zijn meegenomen om ervoor te zorgen dat de stoelen niet alleen functioneel veilig zijn maar ook geen gevaar vormen voor kinderen van verschillende leeftijden.

Leeftijdsindicatie

Het meest praktisch aan deze norm is zonder twijfel de nieuwe leeftijdsindicatie. Afhankelijk van de hoogte, breedte en diepte zijn kinderstoelen in drie verschillende categorieën ingedeeld. Voor elke categorie zijn de leeftijdsklassen vastgelegd, zoals weergegeven in de volgende tabel.

Size 1 (1 t/m 3 jaar) Size 2(4 t/m 7 jaar) Size 3(8 t/m 14 jaar)
Zithoogte 260 mm 310 mm 380 mm
Zitdiepte 250 mm 270 mm 340 mm
Minimale zitbreedte 240 mm 280 mm 340 mm

Het is belangrijk om de juiste leeftijdsindicatie voor uw kinderstoel vast te stellen want de testen kunnen per categorie verschillen. Zo is bijvoorbeeld de belasting bij de testen voor Size 3 stoelen zwaarder, omdat deze voor grotere kinderen bedoeld zijn.Size 1 stoelen zijn bedoeld voor peuters. Deze groep kinderen zijn kwestbaarder voor bijvoorbeeld kleine onderdelen en lange koorden. Size 1 stoelen worden daarom aan meer testen onderworpen dan Size 2 en 3 stoelen.

Etikettering

Er zijn specifieke waarschuwingen en informatie vereist op zowel het product zelf, de verpakking als de gebruiksaanwijzing. Naast de informatie met betrekking tot traceerbaarheid, moet ook de referentie naar de norm en de beoogde leeftijdsindicatie verplicht vermeld worden.

Ondersteuning nodig?

Verkoopt u kinderstoelen op de Europese markt en heeft u vragen over deze nieuwe norm? Précon kan u ondersteuning bieden bij het inzichtelijk maken van de vereisten voor uw product. Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group. U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte