16 januari 2019

Het verhaal achter BPA

BPA (Bisfenol A) is een chemische stof die veelvuldig voorkomt in producten die van kunststof gemaakt zijn. Zo wordt BPA veelvuldig gebruikt voor de productie van verpakkingsmaterialen, kunststof flessen en elektronica. Verder wordt BPA vaak toepast als coating op andere materialen, bijvoorbeeld op kassabonnen en op het blik van geconserveerde voedingsmiddelen.

BPA wordt als bouwsteen in kunststof gebruikt, omdat het de breukvastheid van het materiaal vergroot en het de optische helderheid van glas geeft. Een nadeel van BPA is dat in meerdere studies bij dieren is gebleken dat het mogelijk het immuunsysteem aantast.

BPA mag gebruikt worden

Het gebruik van BPA is toegestaan voor producten die in contact komen met voedsel dat niet specifiek bestemd is voor baby’s en kinderen. Denk hier aan herbruikbare drinkflessen, broodtrommels en verpakkingen voor vleeswaren.  Wel gelden limieten voor de hoeveelheid BPA die vanuit de verpakking migreert in het voedsel. De maximaal toegestane migratie wordt voortdurend naar beneden bijgesteld. In 2018 is deze hoeveelheid met 92% verlaagd.

BPA-vrij; wanneer mag deze claim gebruikt worden?

In 2011 heeft de Europese Commissie het invoeren en het verhandelen van zuigflessen met BPA verboden.

Sindsdien is de claim “BPA-vrij” steeds vaker als verkoopargument terug te vinden op zeer uiteenlopende producten in winkelschappen en in webshops. Het sterk toegenomen gebruik van de claim “BPA-vrij” is vanuit commercie te verklaren, maar het gebruik van deze claim is vanuit product compliance perspectief niet vrijblijvend.

Gebruik je de claim “BPA-vrij” op een product, dan ben je verplicht om aan te tonen dat het product daadwerkelijk geen BPA bevat. Dit kan veel vertraging opleveren en forse onvoorziene kosten met zich meebrengen.

Ondersteuning nodig?

Wilt u er zeker van zijn dat uw product daadwerkelijk BPA-vrij is en voldoet aan de Europese en nationale wetgeving, voordat uw product op de markt verkrijgbaar is?

Précon Quality Services kan u hierbij helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op via 030 – 4100620

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte