In het kader van ‘Planet Plastic’ wordt het bannen van dit materiaal steeds populairder. Naast het Europese verbod op plastic wegwerpartikelen per 2021 (de Single Use Plastic Directive), zien we deze trend ook terug in het koopgedrag van consumenten. Zij zijn steeds meer gericht op duurzame alternatieven voor plastic producten, zowel vanuit milieu- als veiligheidsoogpunt. Het aanbod van voedselcontactmaterialen zoals servies, mokken, broodtrommels en koffiebekers van organische materialen als bamboe en maïs wordt steeds groter. Maar hoe duurzaam en verantwoord zijn deze producten nu eigenlijk echt?
De praktijk wijst uit dat veel ‘bamboe’ producten hoofdzakelijk bestaan uit melaminehars in combinatie met een kleine hoeveelheid bamboe vezels. Het stijgende aantal notificaties met betrekking tot de migratie van melamine en formaldehyde uit dergelijke producten, misleidende marketing en het gebruik van niet toegestane stoffen hebben de aandacht getrokken van autoriteiten, markttoezichthouders en andere stakeholders.
Het gebruik van melamine in ‘bamboe’ servies
Bamboe-melamine bestaat hoofdzakelijk uit melaminehars, deze hars zorgt voor de juiste vorm en hardheid van het uiteindelijke product. De bamboevezels worden enkel toegevoegd om het materiaal structuur en daarmee de gewenste look en feel te geven. Dit maakt dat deze producten worden beschouwd als kunststof voedselcontactmaterialen en moeten voldoen aan de bepalingen in Verordening EU 10/2011. De specifieke migratie van onder andere melamine en formaldehyde uit melamine producten mogen de vastgestelde specifieke migratielimieten niet overschrijden.
Het Europese notificatiesysteem Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) meldt in de eerste zes maanden van 2019 al meer notificaties over onveilige producten binnen deze categorie dan in heel 2018. De meest voorkomende notificaties hebben betrekking op excessieve migratie van melamine en formaldehyde. Ook andere stakeholders, zoals het Duitse consumenten magazine Stiftung Warentest, melden dezelfde bevindingen.
Misleidende etikettering en marketing
Er zijn zorgen over misleidende etikettering en marketing omtrent bamboe-melamine producten. Deze worden veelal aangeprezen als zijnde ‘duurzaam’, ‘biologisch afbreekbaar’, ‘natuurlijk’ en ‘milieuvriendelijk’. In veel gevallen wordt eveneens de handelsnaam en productbeschrijving gebruikt voor een dergelijke marketing, waardoor de producten door consumenten niet worden gezien als kunststof.
Kaderverordening EC 1935/2004 stelt: “de etikettering van, de reclame voor en de aanbiedingsvorm van een materiaal of voorwerp mogen de consument niet misleiden”. Marktdeelnemers dienen er dan ook zorg voor te dragen dat de etikettering en marketing in consistentie zijn met de werkelijke compositie van het product. In gevallen waarbij melamine of andere kunststoffen het hoofdbestandsdeel van een materiaal of product zijn, zijn promotionele statements die impliceren dat de producten vervaardigd zijn van natuurlijke materialen of geen kunststof bevatten misleidend en in strijd met artikel 3 van Kaderverordening EC 1935/2004.
Wat vindt de Europese Commissie?
In de recentelijk gepubliceerde samenvatting van de expert werkgroep voedselcontactmaterialen van de Europese Commissie wordt opgemerkt dat bamboe poeder en vezels niet expliciet vermeld worden in de lijst met toegestane stoffen. FCM-stofnummer 96 omvat ‘houtmeel en -vezels, onbehandeld’. Het is echter de vraag of bamboe als grassoort onder deze omschrijving kan worden geschaard. De Europese Commissie heeft de European Food Safety Authority (EFSA) verzocht om FCM-stofnummer 96 te herzien. Het rapport van EFSA hieromtrent wordt verwacht in december 2019.
Verkoopt u bamboe-melamine voedselcontactmaterialen op de Europese markt? Dan is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van de gebruikte grondstoffen in uw product. Op basis hiervan kunt u bepalen welke migratielimieten van toepassing zijn en kunt u een heldere afweging maken omtrent de vermeldingen van marketing claims op en over uw product.
Ondersteuning nodig?
Wilt u weten hoe u er voor kunt zorgen dat uw voedselcontactmateriaal aan de wettelijke eisen voldoet? Vraagt u zich af of u uw product wel als bamboe product mag verkopen? Précon Quality Services kan u hierbij helpen. Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group. U ontvangt dan onze vrijblijvende offerte.