25 april 2019

In-Cosmetics Global 2019: duurzaamheid en de cosmetica industrie

Précon bezocht de jaarlijkse In-Cosmetics Global Exposition in Parijs. Deze toonaangevende beurs is gericht op ingrediënten die worden gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging. Het evenement brengt leveranciers van ingrediënten samen met fabrikanten van eindproducten. In-Cosmetics Global blijft bezoekers van over de hele wereld aantrekken, op zoek naar een uitbreiding van hun netwerk, naar nieuwe ingrediënten voor hun producten en naar innovaties van internationale leveranciers die niet op andere shows te zien zijn.

Naast de gebruikelijke ontmoetingen tijdens een beurs worden workshops en seminars georganiseerd over diverse onderwerpen: wet- en regelgeving voor cosmetische producten, marketing trends, duurzaamheid en nieuwe product development technologieën komen allemaal voorbij.

Duurzaamheid is een ‘hot topic’

Tijdens deze editie van In-Cosmetics Global was duurzaamheid het meest besproken onderwerp. Zo presenteerden bedrijven veel duurzame alternatieven voor veelgebruikte, minder duurzame cosmetische ingrediënten. In de ‘Sustainability Corner’ werd er specifiek ingegaan op dit onderwerp.

De “Sustainability Corner” is een interactieve ruimte gewijd aan de creativiteit en vooruitgang van de cosmetica-industrie op het gebied van ecologische en sociale duurzaamheid. Bezoekers konden presentaties van toonaangevende merken bijwonen en participeren in discussies over de belangrijkste aspecten van duurzaamheid. De seminars in deze corner gingen over zeer uiteenlopende onderwerpen: van duurzaamheid als USP tot parelzetmeel als alternatief voor microbeads in cosmetica.

Hoe wordt de cosmetica industrie gevormd door duurzaamheid?

Dr. Barbara Olioso gaf een presentatie over hoe duurzaamheid de cosmetische industrie vormt. Het is duidelijk dat consumenten meer en meer stilstaan bij de invloeden van hun consumptiegedrag op de leefomgeving en het milieu. Dit is een van de redenen die de cosmetische industrie beweegt om zich intensiever te richten op het verantwoord en duurzaam produceren van cosmetica.

Door de huidige ontwikkelingen zoeken veel bedrijven naar mogelijkheden om door de gehele productieketen heen verantwoord te ondernemen. Vanuit de deelnemers aan de seminars waren de meest voorkomende reacties hierover:

  • Reduceer het gebruik van plastic in verpakkingen;
  • Ontwikkel veilige én natuurlijke producten;
  • Wees transparant.

Waar gaat duurzaamheid in de cosmetica industrie naartoe?

Veel merken werken aan verduurzaming van hun product, maar leggen hier nog niet de nadruk in hun uitingen. Er zijn echter ook genoeg bedrijven waar duurzaamheid ten grondslag ligt aan het merk dat zij willen verkopen. Door de voortdurende uitbreiding van het duurzame aanbod kiest de consument steeds vaker voor de duurzame optie. Naar verwachting wordt de consument steeds kritischer. Ondernemers kunnen zich onderscheiden door hierop in te spelen en meer en meer duurzame producten aan te bieden. Op de langere termijn is de verwachting van de industrie dat duurzaame cosmetica niet meer onderscheidend, maar de standaard zal zijn.

Zoals tijdens deze editie van In-Cosmetics Global terecht werd opgemerkt: “there is no planet B”.

Meer weten?

Précon Quality Services kan u hierin helpen. Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte