4 december 2019

Kind aantrekkelijke producten: hoe gaat u daar mee om?

Verhandelt u producten die aantrekkelijk zijn voor kinderen, maar niet specifiek ontworpen of bestemd zijn voor kinderen om mee te spelen? Realiseer u dan dat deze producten wellicht een gevaar kunnen opleveren. In de praktijk blijkt het vaak lastig om te beoordelen of een product wordt geclassificeerd als speelgoed, of enkel als kind aantrekkelijk kan worden beschouwd. In dat tweede geval zal u er nog steeds voor moeten zorgen dat uw product geen gevaar kan vormen voor (kleine) kinderen.

Kind aantrekkelijke producten zijn vaak decoratieve (seizoens)artikelen. Kenmerken als het ontwerp, materiaal en kleur maken dat zij een speelwaarde hebben voor kleine kinderen. Dergelijke producten vallen binnen de reikwijdte van Richtlijn 2001/95/EG Inzake Algemene Productveiligheid. Deze richtlijn verplicht marktdeelnemers uitsluitend veilige producten op de Europese markt te brengen.

Kind aantrekkelijke producten zijn vaak niet ontworpen om door kinderen te worden gebruikt bij het spelen. Als redelijkerwijs is te verwachten dat dit toch gebeurt, zal u er dus voor moeten zorgen dat het product in dergelijke situaties geen veiligheidsrisico kan vormen voor de gebruiker. Een veelvoorkomend veiligheidsrisico is het los komen van kleine onderdelen van decoratieartikelen met een kind aantrekkelijk karakter. Deze kleine onderdelen vormen een verstikkingsgevaar voor kinderen jonger dan 36 maanden.

Is mijn product aantrekkelijk voor kinderen?

Wat maakt een product nu precies aantrekkelijk voor kinderen? Er zijn een aantal factoren die hierop van invloed kunnen zijn:

Ontwerp: Abstracte, cartoonachtige en dierfiguren hebben meer speelwaarde dan realistische ontwerpen met veel details.
Kenmerken: driedimensionale vormen zijn makkelijker en aantrekkelijker voor kinderen om vast te houden dan bijvoorbeeld tweedimensionaal producten.
Materiaal: Zachte materialen hebben een knuffelwaarde. Harde materialen daarentegen zijn minder aantrekkelijk voor kinderen.
Kleuren: Felle, vrolijke kleuren trekken vaak de aandacht van kinderen. Natuurlijke tinten minder.
Gewicht en afmetingen: Kinderen zullen minder snel met grote of zware producten gaan spelen.
Interactieve elementen: Geluiden, lichtjes en beweegbare elementen wekken vaak de interesse bij kinderen. Wanneer bijvoorbeeld de wielen van een auto niet kunnen rollen heeft deze al minder speelwaarde voor een kind.

Mijn product is kind aantrekkelijk, en nu?

Als een product onder redelijkerwijs voorzienbare omstandigheden door een kind kan worden gebruikt om mee te spelen, dan is het van essentieel belang dat u een risicoanalyse uitvoert. Bij het uitvoeren van een risicoanalyse identificeert u de mogelijke veiligheidsrisico’s van het product, op basis van het beoogde én redelijkerwijs voorzienbare gebruik. Wanneer u de risico’s en de daar bijbehorende gevaren in kaart heeft gebracht dient u te bepalen hoe deze risico’s kunnen worden weggenomen.

In sommige gevallen is het mogelijk om aanpassingen te doen in het ontwerp, waarmee u de speelwaarde kan verminderen of de risico’s kan beperken. Ook kunt u uw product laten testen volgens de Europese speelgoednormen. Deze kunnen dienen als kenbron om aan te tonen dat uw product in overeenstemming is met Richtlijn 2001/95/EG Inzake Algemene Productveiligheid Bijvoorbeeld door te toetsen of er geen kleine onderdelen van het product los komen.

Relevante gebruiksinstructies en waarschuwingen kunnen bijdragen aan een veilig gebruik van het product. Houdt er wel rekening mee dat een product veilig moet zijn en niet veilig mag worden geschreven.

Ondersteuning nodig?

Verkoopt u kind aantrekkelijke producten op de Europese markt en vraagt u zich af welke wetgeving relevant is voor uw product. Precon kan u ondersteuning bieden bij:

  • Een eerste beoordeling van uw product;
  • Het beoordelen of uitvoeren van een risicoanalyse voor uw product;
  • Het inzichtelijk maken van de van toepassing wetgeving en normen.

Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group. U ontvangt dan onze vrijblijvende offerte.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte