14 juni 2021

Kinderbeschermingsartikelen voor in huis, kent u de regels?

Als u baby- en kinderbeschermingsartikelen zoals vingerbeschermingsprofielen, veiligheidshaakjes en kastdeurklemmen produceert of verhandelt dan zijn hiervoor veiligheidseisen van toepassing. Deze eisen en normen zijn geregeld in Nederlandse en Europese wetgeving.

Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid

Als u baby- en kinderbeschermingsartikelen produceert of verhandelt dan moet u zich houden aan de vereisten volgens de Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid 2001/95/EG. Deze richtlijn beschermt consumenten tegen onveilige of gevaarlijke producten. In de richtlijn zijn algemene veiligheidseisen en -principes geregeld. De product specifieke eisen zijn vastgelegd in de van toepassing zijnde Europese normen voor baby- en kinderbeschermingsartikelen.

Normen voor kinderbeschermingsartikelen

 • EN 16654:2015 Kinderartikelen – Vingerbeschermingsprofielen voor deuren
  De norm vingerbeschermingsprofielen voor deuren, specificeert de eisen en testmethoden voor vingerbeschermingen die bedoeld zijn voor thuismontage op scharnierende deuren. Deze profielen zijn bedoeld om beknellingsletsel bij kinderen, als gevolg van het sluiten van de deur te voorkomen.
  Het vingerbeschermingsprofiel wordt getest op behoudt van zijn mechanische eigenschappen gedurende zijn verwachte levensduur, rekening houdend met de relevante klimatologische omstandigheden. Daarnaast mag het artikel niet kind aantrekkelijk zijn,
  EN 16654:2015 schrijft geen waarschuwingssymbolen voor bijv. een deurstopper. Voor de verpakking en/of handleiding gelden er wel regels. Enkele voorbeelden zijn:

  • Informatie over voor welke typen, maten, diktes van deuren, materialen en scharniertypen de producten worden gebruikt;
  • Nauwkeurige en begrijpelijke instructies inclusief een juiste afbeelding en/of foto’s.
 • EN 169478-2017: Veiligheidshaakjes, kastdeurklemmen.
  De norm veiligheidshaakjes en kastdeurklemmen, specificeert eisen en testmethoden voor vergrendelingsinrichtingen die door consumenten zelf op bijvoorbeeld kasten en laden worden gemonteerd met als doel de toegang voor jonge kinderen te beperken.
  Veiligheidshaakjes en kastdeurklemmen mogen niet ontgrendeld kunnen worden en het artikel mag er niet kind aantrekkelijk er uitzien.
  Ook deze norm kent geen waarschuwingssymbolen.. Wel moeten de producten voorzien zijn van o.a. de volgende informatie:

  • Informatie over welke soorten, maten en materialen van kasten en lades waar het slot wel of niet voor bedoeld is;
  • Dat het artikel alleen bedoeld is voor gebruik binnenshuis in een huiselijke omgeving;
  • De instructie: lees deze instructie zorgvuldig door voordat u het apparaat monteert en gebruikt. De kinderbeveiligingsfunctie van het apparaat kan worden beïnvloed als u de instructies niet opvolgt. Bewaar de instructies voor toekomstig gebruik.

Wat betekent dit voor u?

U kunt beide normen gebruiken om aan te tonen dat uw kinderbeschermingsartikelen die onder deze normen vallen veilig zijn. Voldoen uw artikelen niet aan deze normen? Dan adviseren wij u om te beoordelen of deze artikelen aanvullend getest moeten worden.

Ondersteuning nodig?

Wilt u advies bij het beoordelen of uw vingerbeschermingsprofielen voldoen aan de nieuwe wijzigingen en vereisten? Of wilt u artikelen gaan verhandelen in Europa die onder de desbetreffende normen vallen en zoekt u een deskundige partner om u hierover te adviseren? Précon Quality Services kan u hierbij helpen. Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group. U ontvangt dan onze vrijblijvende offerte.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte