23 september 2021

Nieuwe General Product Safety Regulation(GPSR)

De General Product Safety Directive (GPSD) 2001/95/EC wordt binnenkort een vervangen door een Verordening. Het voorstel voor de General Product Safety Regulation (GPSR) is op 30 juni 2021 gepubliceerd door de Europese Commissie.

GPSD en GPSR

Het huidige doel en de rol van de GPSD blijft onveranderd. GPSR fungeert eveneens als ‘’Safety Net’’ om Europese consumenten tegen onveilige producten te beschermen. Een verordening op Europees niveau zorgt ervoor dat de productveiligheidsregels nog efficiënter en consistenter binnen de EU-lidstaten kunnen worden toegepast. Een betere traceerbaarheid en snellere uitwisseling van informatie over onveilige producten, alsmede het ondervangen van nieuwe risico’s die ontstaan zijn door de groei van digitale technologie en online sales worden met de GPSR afgedekt.

Het belangrijkste verschil tussen de GPSD en GPSR is dat zowel de scope, alsmede rollen en verplichtingen van de verschillende marktdeelnemers, zijn uitgebreid.

Nieuw binnen de scope van de GPSR is de focus op het gebied van digitale technologie, artificial intelligence, cyber security, online sales en food imitatie producten.

Naast de bekende rollen van marktdeelnemers als fabrikant, importeur en distributeur, specificeert de GPSR nu ook de nieuwe rollen en de daarbij behorende verplichtingen voor ‘’fulfilment service providers’’ en ‘’authorised representatives’’.

Ondersteuning nodig?

Het is belangrijk dat u zich bewust bent welke rol u vervult binnen de GPSR en wat daarbij uw verplichtingen zijn. Bezoek onze website om het laatste nieuws van de ontwikkelingen van de GPSR in de gaten te houden. Of neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte