7 april 2021

Nieuwe normen voor kinderkleding

Produceert of importeert u kinderkleding? Let dan goed op! Er zijn namelijk nieuwe strenge Europese normen voor het maken van veilige kinderkleding. De normen zijn ontwikkeld op basis van CEN/TR 16792 ‘Veiligheid van kinderkleding - Aanbevelingen voor het ontwerp en fabricage van kinderkleding - Mechanische veiligheid’. Wij lichten deze graag aan u toe.

De vereisten voor opgenaaide knopen en metalen drukknopen zijn in de nieuwe normen voor veilige kinderkleding aangescherpt. Kleine onderdelen vormen een groot risico voor baby’s en kinderen. Mocht een klein onderdeel van kinderkleding loskomen, bijvoorbeeld een knoop, dan ontstaat er een direct gevaar van inslikken, verstikking en/of inbrengen in de neus. Daarbij komt ook dat baby’s worden gezien als zeer kwetsbare groep, omdat ze bijvoorbeeld gevallen als inslikken of andere medische gevolgen niet kunnen verwoorden naar hun verzorgers. Onderstaande nieuwe normen, bestaande uit 4 delen, richten zich op het beperken van de risico’s van loslatende onderdelen bij kinderkleding (binnen de leeftijd van 12-36 maanden).

Deel 1

NVN-EN/TS 17394-1:2021 ‘Textiel en textielproducten - Deel 1: Veiligheid van kinderkleding - Veiligheid van de bevestiging van aangebrachte componenten – Specificatie’

In deze norm zijn de vereisten opgesteld voor de veiligheid van de bevestiging van kledingcomponenten die worden gedefinieerd als kleine onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan (druk)knopen en pailletten. Specificaties over de bevestiging van aangebrachte onderdelen aan kleding staat hier dan ook centraal om het gevaar van loskomende onderdelen te voorkomen.

Deel 2

NEN-EN 17394-2:2020 ‘Textiel en textielproducten - Deel 2: Veiligheid van kinderkleding - Veiligheid van de bevestiging van knopen - Beproevingsmethode’.

Maar hoe weet u nu of knopen veilig bevestigd zijn aan kinderkleding? Dit kunt u beoordelen door de test uit te laten voeren die in deze norm wordt aangeduid. De norm definieert namelijk een testmethode voor de veilige bevestiging van zowel functionele als decoratieve knopen aan kleding.

Deel 3

NVN-CEN/TS 17394-3:2021 ‘Textiel en textielproducten - Deel 3: Veiligheid van kinderkleding - Veiligheid van de bevestiging van mechanisch aangebrachte metalen drukknopen - Beproevingsmethode’.

Naast knopen bevat kinderkleding ook vaak metalen mechanisch aangebrachte drukknopen. In deze norm vindt u de testmethode voor de veiligheid van de bevestiging van metalen mechanische aangebrachte drukknopen aan kinderkleding voor decoratief en functioneel gebruik.

Deel 4

In CEN/TS 17394-4:2021 ‘Textiel en textielproducten - Deel 4: Veiligheid van kinderkleding - Veiligheid van de bevestiging van componenten, uitgezonderd knopen en mechanisch aangebrachte metalen drukknopen – Beproevingsmethode’

Naast de juiste bevestiging van componenten aan kleding, worden in deze norm alle andere componenten dan knopen en mechanisch aangebrachte metalen drukknoppen op veiligheid getest.

Denk aan labels, badges, niet-metalen drukknopen etc. De methode van deze test bestaat uit een zeer agressieve was methode, waarbij gecontroleerd wordt of componenten niet loslaten.

Deel 1, 3 en 4 van de normen zijn Technical Specifications (TS) en zijn overgenomen als Nederlandse Voornorm. Na validatie zullen de methoden als Europese normen worden opgenomen. De Nederlandse Voornorm zijn op dit moment nog niet verplicht, maar uit veiligheidsoverweging is het advies deze methoden al wel te gebruiken.

Advies of ondersteuning nodig?

Heeft u advies nodig over Textiel of Baby & Kids producten? Précon Quality Services adviseert en ondersteunt u graag bij het in kaart brengen van en het voldoen aan uw verplichtingen. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte