16 januari 2019

REACH & HARDE BREXIT: wat betekent dit voor u?

Naar verwachting verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 30 maart 2019 de Europese Unie. Dit heeft invloed op uw interactie met Britse zakenpartners en de Britse schakels in uw toeleveringsketen. Bij een ‘harde Brexit’ houdt het EU-lidmaatschap van het VK abrupt op. Uw Britse partners kunnen dan niet langer te voldoen aan de bepalingen in de REACH wetgeving.

Wat verandert er voor u bij een ‘harde Brexit’? Wij beantwoorden alvast de meest gestelde vragen:

Ik heb mijn stof geregistreerd door een gezamenlijke indiening met een hoofdregistrant in het VK. Is mijn registratie na de Brexit nog steeds geldig?

Na de Brexit is het VK een ‘derde land’ en geen onderdeel meer van de EU. Alleen in Europa gevestigde bedrijven kunnen een stof registeren. Na de Brexit wordt een registratie door een Brits bedrijf daarom als niet-bestaand beschouwd.

Om ervoor te zorgen dat u kunt blijven profiteren van uw gezamenlijke indiening, moet u met uw mederegistranten op toezien dat de hoofdregistrant naar de EU verhuist, een in de EU gevestigde Enige Vertegenwoordiger aanwijst of de rol van hoofdregistrant wordt overgedragen aan een organisatie binnen de EU. Dit moet vóór de datum van de terugtrekking gebeuren.

Kan ik als importeur van een stof na de Brexit nog gebruik maken van de registratie van een in het VK gevestigde Enige Vertegenwoordiger?

Leveranciers en fabrikanten van chemische stoffen hebben deze geregistreerd bij ECHA. Wanneer zij gevestigd zijn buiten de EU doen zij dit in samenwerking met een in Europa gevestigde Enige Vertegenwoordiger. De Enige Vertegenwoordigers verzorgen onder andere de REACH -registratie van stoffen voor bedrijven die buiten de EU zijn gevestigd en zelf geen registratie kunnen indienen bij ECHA.

Europese afnemers van stoffen maken graag gebruik van de REACH-registratie van hun leverancier. Zij hoeven de stof dan niet zelf te registreren.

Na de Brexit kan een in het VK gevestigde organisatie niet langer fungeren als Enige Vertegenwoordiger. De Enige Vertegenwoordiger moet in dit geval een nieuwe Enige Vertegenwoordiger in de EU benoemen, of zelf moeten verhuizen naar een Europese lidstaat. Als uw leverancier buiten Europa geen Eigen Vertegenwoordiger heeft binnen de EU, moet u de stof zelf registreren.

Moet ik stoffen met een bestaande registratie, die worden geleverd vanuit het Verenigd Koninkrijk, nu zelf registeren?

Als de terugtrekking van het VK van kracht wordt, is uw leverancier niet langer in de EU gevestigd. Uw leverancier kan een in Europa gevestigde Enige Vertegenwoordiger aanwijzen die de taken en verantwoordelijkheden voor het voldoen aan REACH overneemt.

Indien uw leverancier dit niet doet dient u uw REACH verplichtingen als importeur zelf te regelen. Denk hierbij aan een REACH stoffenadministratie en eventueel de registratie van stoffen bij ECHA.

Ondersteuning nodig?

Wilt u weten welke impact de Brexit heeft op uw situatie? Zoekt u een partner die u kan ondersteunen bij de aanvullende verplichtingen die deze wijzigingen voor u met zich meebrengen? Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group. U ontvangt dan onze vrijblijvende offerte voor inhoudelijk advies.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte