10 juli 2018

Single use plastics: weg ermee!

Rietjes van staal of zelfs pasta? Wattenstaafjes van bamboe? Binnen enkele jaren is dit in de EU de normaalste zaak van de wereld. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan tot beperking van het gebruik van single use plastics.

U heeft het wellicht al gehoord: niet alleen Starbucks en McDonalds, ook Ikea heeft aangegeven single use plastics in de ban te willen doen. Binnenkort krijg je niet langer een plastic rietje bij je milkshake of iced latte en over twee jaar zullen de plastic borden en bestek bij Ikea vervangen zijn door een duurzaam alternatief.

Aanleiding voor deze uitspraken is het voorstel van de Europese Commissie voor een Richtlijn tot de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. Daarmee wil Europa zwerfafval in oceanen en zeeën inperken. De maatregelen gelden voor de 10 meest aangetroffen kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Deze vertegenwoordigen samen 43% van al het aangespoelde zwerfvuil dat op Europese stranden wordt aangetroffen.

Bent u producent of importeur van single use plastics? Dan zijn er drie maatregelen in het bijzonder waar u rekening mee moet houden:

  • Verbod op handel;
  • Uitbreiding producentenverantwoordelijkheid;
  • Markeringsvoorschriften.

Verbod op handel

Voor single use plastics waarvoor een duurzaam, betaalbaar alternatief bestaat, wordt een verbod ingevoerd. Dit verbod geldt voor kunststof rietjes, wattenstaafjes, bestek, borden, roerstaafjes en ballonnenstokjes.

Drankverpakkingen voor eenmalig gebruik mogen slechts op de markt worden gebracht indien de kunststof doppen en deksels vastzitten aan de bekers of flessen.

Uitbreiding producentenverantwoordelijkheid

Producenten moeten bijdragen aan de kosten van afvalpreventie en -beheer. Dit geldt voor producenten van onder meer kunststof voedselcontainers, pakjes en wikkels, drankverpakkingen en bekers, vochtige doekjes en ballonnen.

Markeringsvoorschriften

Voor hygiëneproducten en vochtige doekjes gelden verplichte markeringsvoorschriften met betrekking tot informatie over het weggooien, de negatieve milieueffecten en de aanwezigheid van kunststof in het product.

Ondersteuning nodig?

Wilt u weten wat de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor u zijn en ervoor zorgen dat uw producten compliant zijn? Précon Quality Services kan u helpen te analyseren wat al dan niet toelaatbaar is en met u meedenken over duurzame alternatieven. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte