25 oktober 2019

Speenkoord of speelgoed?

Op 26 september 2019 heeft de Europese Commissie (EC) handleiding nummer 19 voor speenkoorden gepubliceerd. De EC en de expertgroep voor speelgoedveiligheid hebben meerdere handleidingen opgesteld om fabrikanten, importeurs, distributeurs en toezichthouders te helpen bij de interpretatie en het toepassen van de Speelgoedveiligheidsrichtlijn 2009/48/EG. Deze documenten beschrijven wanneer artikelen als speelgoed worden beschouwd en dus onder de speelgoedrichtlijn vallen. Ze zijn niet juridisch bindend, maar geven de mening van de meerderheid van de expertgroep.

Handleiding nummer 19 biedt middels informatie en voorbeelden een hulpmiddel om te beoordelen wanneer een speenkoord wel of niet als speelgoed moet worden beschouwd.

Functioneel versus speelwaarde

Speenkoorden worden in norm EN 12586 gedefinieerd als: “artikel waarmee een fopspeen kan worden bevestigd aan het kledingstuk van een kind”. Dit om te voorkomen dat de fopspeen niet verdwaald. Een functioneel speenkoord bevat:

  • een eenvoudig koord;
  • eenvoudig gekleurde kralen of vormen;
  • eenvoudige 2D figuren zoals een maan, ster of een hart;
  • componenten met aantrekkelijke afbeeldingen, maar met een lage of geen speelwaarde.

De handleiding behandelt ook speenhouders die niet bestemd zijn om aan het kledingstuk van een kind te bevestigen. Voorbeelden zijn doeken gemaakt van pluche of andere textielmaterialen in eenvoudige kleuren met simpele 2D elementen zoals labels en borduursels.

Deze speenkoorden en houders worden beschouwd als kinderartikelen en vallen onder de reikwijdte van de Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid 2001/95/EC en dienen ook te voldoen aan norm EN 12586.

Er zijn echter ook speenkoorden waarbij de fopspeen vastzit aan een knuffel, doekje of een object met één of meerdere speelelementen. In dit geval nodigt het product uit tot spelen. Een speenkoord met speelwaarde bevat:

  • interactieve elementen, zoals beweegbare kralen en ringen;
  • gevarieerd gevormde elementen, zoals auto’s en bloemen;
  • een rammelaar;
  • 3D figuren, zoals dieren met verschillende componenten;
  • pluche of houten speelgoed;
  • een extra functie, zoals een bijtring.

Deze producten zijn speenkoorden en speelgoed tegelijk en vallen onder de reikwijdte van de Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid 2001/95/EC en de Speelgoedveiligheidsrichtlijn 2009/48/EG.

Ondersteuning nodig?

Twijfelt u of een product geclassificeerd moet worden als kinderartikel of speelgoed? Of wilt u weten welke wettelijke eisen van toepassing zijn op uw product? Précon Quality Services kan u helpen! Wij beschikken over een team met uitgebreide ervaring in het trainen, adviseren en ondersteunen op het gebied van product compliance voor kinderartikelen en speelgoed. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte