29 juni 2020

Textiele mondmaskers: het nieuwe normaal

Sinds 1 juni zijn non-medische mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer en wordt het op veel plekken aangeraden om er een te dragen. In meerdere Europese landen is het verplicht om de mondmaskers overal te dragen als u naar buiten gaat.

Zo’n non-medisch textiel masker valt niet onder de wet- & regelgeving voor persoonlijke beschermingsmiddelen EN 149:2001 +A1:2009 en ook niet onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen EN 14683:2019+C1:2019 , want die mondmaskers zijn bedoeld voor de zorg.

Maar onder welke wet & regelgeving valt het dan wel? En hoe weet je als consument of ondernemer of wat je koopt wel goed is en voldoet om de gezondheid te beschermen?

LET OP! Textiele non-medische mondmaskers beschermen u niet tegen het inademen van kleine deeltjes van virussen. De mondmaskers zijn bedoelt om uw omgeving te beschermen tegen de deeltjes die u uitademt.

Wettelijke verplichtingen

De non-medische mondmaskers vallen buiten de scope van enige specifieke CE markeringswetgeving.

In principe moeten alle producten voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Richtlijn Algemene Product Veiligheid 2001/95/EG, ook wel bekend als General Product Safety Directive (GPSD).
Deze richtlijn is van toepassing als specifieke Europese regelgeving voor veiligheid van bepaalde producten ontbreekt. Deze producten behoeven geen CE markering maar moeten wel voldoen aan de algemene veiligheidseisen voor consumentenproducten voordat ze op de Europese markt verkocht mogen worden.

Vanuit verschillende landen zijn er aanbevelingen gedaan voor de non-medische mondmaskers, zoals de AFNOR- Spec S76-001 in Frankrijk, de UNE specification in Spanje, het NBN referentie document in België en de NEN-SPEC in Nederland.

Aangezien het gebruik van gemeenschapsmaskers – ook wel hygiënische maskers genoemd – deel gaat uitmaken van ons dagelijks leven, heeft het Europees Comité voor Normalisatie (CEN), op verzoek van de Europese Unie, de Workshop Agreement (CWA) -richtlijnen CWA 17553 gepubliceerd. Dit gratis beschikbare document bevat een gids met minimumvereisten, testmethoden en gebruik voor herbruikbare of wegwerpbare gezichtsbedekkingen bedoeld voor het grote publiek, met uitzondering van die voor kinderen onder de 3 jaar.

De non-medische mondmaskers worden over het algemeen gemaakt van textiel of non-woven textiele materialen, waardoor deze moeten voldoen aan bepaalde chemische vereisten om te zorgen dat de materialen geen schade teweeg brengen aan de gezondheid van de drager.

Hoe weet ik als ondernemer of consument wat ik (in)koop?

De aanbevelingsdocumenten die door verschillende landen zijn uitgegeven geven een goed beeld van materialen, ontwerpen, onderhoud , vereiste testen, aandachtspunten en gebruik van de non-medische mondmaskers die nodig zijn om dit een veilig product te maken.

Het wordt aanbevolen om de maskers te leveren met een duidelijke gebruiksaanwijzing waarin het gebruik, de duur van dragen en onderhoud wordt aangegeven.

Advies of ondersteuning nodig?

Heeft u advies nodig over Non-medische mondmaskers of Persoonlijke beschermingsmiddelen? Précon Quality Services adviseert en ondersteunt u graag bij het in kaart brengen van en het voldoen aan uw verplichtingen. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte