20 april 2020

Veiligheid van elektrisch speelgoed: Herziene norm EN 62115

Elektronisch en elektrisch speelgoed helpen kinderen hun motorische vaardigheden of taalvaardigheden meer te ontwikkelen of te verbeteren door middel van plezier. Maar door slecht ontworpen speelgoed of verkeerd gebruik ervan, kan plezier veranderen in een ernstig gevaar. Het toevoegen van elektriciteit aan een stuk speelgoed door middel van een batterij of transformator, kan een aantal risico’s voor kinderen met zich mee brengen.

Wekelijks zie je in Safety Gate, dat er elektrisch speelgoed wordt teruggeroepen, omdat het niet voldoet aan de vereisten van de speelgoedrichtlijn 2009/48/EG en de desbetreffende Europese norm EN 62115. De EN 62115 specificeert veiligheidseisen voor elektrisch speelgoed. Voorbeelden van elektrisch speelgoed die onder het toepassingsgebied vallen, zijn bijvoorbeeld bouwsets, elektrische speelgoedcomputers of een poppenhuis met ingebouwde lamp.

Één van de meest voorkomende risico’s bij elektrisch speelgoed is dat het batterijcompartiment makkelijk te openen is zonder een schroevendraaier of muntstuk, zodat de kleine batterijen toegankelijk worden. Het batterijcompartiment moet alleen met behulp van een gereedschap te openen zijn. Als dit niet het geval is, kan het kind er eenvoudig bij komen met gevolg dat de batterijen in de mond gestopt worden. Dat kan interne chemische brandwonden of verstikkingsgevaar kan opleveren. Een ander voorkomend risico is dat het toegankelijke oppervlak van het speelgoed oververhit kan raken, wat kan leiden tot brandwonden bij kinderen.

Om rekening te houden met de nieuwste technologieën op het gebied van speelgoed, heeft de Europese Commissie voor elektrotechnische normalisatie (CENELEC) op 21 februari 2020 EN IEC 62115:2020 gepubliceerd. Dit is de Europese versie van IEC 62115: 2017, een elektrische speelgoednorm die gericht is op wereldwijde harmonisatie. CENELEC heeft een EU versie gepubliceerd om ervoor te zorgen dat in lijn is met de vereisten van de speelgoedrichtlijn. Deze zijn apart opgenomen in amendement A11: 2020.

Hoogtepunten van de veranderingen in EN IEC 62115:2020+A11:2020 ten opzichte van EN 62115:2005+A12:2015:

 • Er zijn nieuwe clausules en/of testen geïntroduceerd voor nieuw elektrisch speelgoed:
  • o speelgoed dat in/met water of vloeistof wordt gebruikt;
   o speelgoed met een USB-aansluiting;
   o speelgoed dat boven een kind geplaatst wordt (bijv. bij kinderbedjes);
   o speelgoed dat op andere apparatuur wordt aangesloten, zoals bij computers en consoles.
 • Knoopcel batterijen: nieuwe waarschuwingen.
 • Wijzigingen in de constructie voor toegankelijkheid van batterijen.
 • Nieuwe waarschuwingen voor radiografisch bestuurbare voertuigen.
 • Wijzigingen met betrekking tot de preparatie van de monsters.
 • Verandering van vereisten met betrekking tot stootweerstand voor behuizingen. De slagenergie is verlaagd van 0,7J naar 0,5J.
 • Verduidelijking van de term vochtigheid en de daar bijhorende vereisten.
 • Er zijn wijzigingen aangebracht in de algemene voorwaarden voor testen en criteria voor verminderde testen.
 • Bijlage E is gewijzigd met aanvullende eisen en procedures voor lichtgevend speelgoed, voornamelijk voor LED.
 • Bijlage J is toegevoegd met nieuwe eisen voor de veiligheid van afstandsbedieningen die geleverd worden bij radiografisch bestuurbare voertuigen om op te rijden.

Als de EN IEC 62115:2020+A11:2020 norm eenmaal is geharmoniseerd, dat wil zeggen wanneer het geaccepteerd is door de Europese Commissie en de lidstaten en ook is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU (PB), kan deze worden gebruikt om overeenstemming met de speelgoedrichtlijn aan te tonen. Momenteel is niet bekend over de datum wanneer de nieuwe norm wordt geharmoniseerd, maar zal waarschijnlijk in het najaar plaatsvinden. De transitieperiode tussen de oude en gewijzigde norm zal naar verwachting binnen twee jaar zijn.

Ondersteuning nodig?

Heeft u vragen aan welke specifieke eisen uw speelgoed moet voldoen? Précon Quality Services kan u helpen! Wij beschikken over een team met uitgebreide ervaring in het trainen, adviseren en ondersteunen van product compliance voor speelgoed. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte