7 oktober 2021

What’s SUP, Richtlijn (EU) 2019/904

Sinds 3 juli 2021 geldt een verbod op het in handel brengen van een specifieke groep kunststof wegwerpproducten. Dit verbod komt voort uit Richtlijn (EU) 2019/904, ook wel bekend als de Single Use Plastic Directive (SUP), met als doel de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. Het doel van de richtlijn is duidelijk, maar hoe zit het met de alternatieven?

Getroffen productgroepen

Het verbod treft de volgende (deels) van kunststof gemaakte wegwerp voedselcontactmaterialen:

  • Bestek
  • Borden
  • Rietjes
  • Roerstaafjes

Stuk voor stuk wegwerpartikelen die je veelvuldig tegenkomt op een feestje, kantoor of de snackbar. Alternatieve materialen zijn dus nodig. Echter, het vinden van een geschikt alternatief blijkt voor het éne product makkelijker dan voor het andere. Zo zijn kunststof besteksetjes en roerstaafjes veelal vervangen door houten varianten. En in plaatst van kunststof rietjes zijn alleen nog papieren rietjes bij de supermarkt te koop.

Wegwerpborden

Ook ter vervanging van volledige kunststof wegwerpborden zijn er voldoende “groene” opties. Deze waren al beschikbaar, maar zijn door de SUP richtlijn populairder geworden. De meest voorkomende alternatieve materialen zijn bagasse (suikerrietpulp), palmboomblad of papier. Deze alternatieven hebben doorgaans een vrij standaard of natural look.

Coatings

Voor papieren borden met een kunststof coating is het vinden van een alternatief uitdagender. Het verwijderen van de kunststof coating kan risico’s met zich meebrengen. De coating functioneert namelijk als barrière tegen de overgang van (schadelijke) stoffen, waaronder kleurstoffen van het papier, van het bord naar het voedsel. Indien zonder kunststof coating de migratie van stoffen binnen de gestelde limieten (Verordening (EG) 1935/2004 en de Nederlandse Warenwet) valt, kan het artikel uiteraard in Nederland verhandeld worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat borden niet alleen in contact komen met droge levensmiddelen, maar ook met vettig en vochtig voedsel, wat sneller leidt tot (overmatige) migratie van stoffen.

Precies hierom wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van natuurlijke coatings die aantoonbaar voldoen aan de eisen van de SUP richtlijn. Een natuurlijke coating bevat volgens de SUP richtlijn enkel natuurlijke ingrediënten en er heeft bij productie geen chemische reactie plaatsgevonden.

Het aantonen van de natuurlijke ingrediënten is één, maar aantonen dat de coating vrij van chemische reacties is, is een lastigere klus. Gelukkig zijn er partijen die dergelijke onderzoeken kunnen uitvoeren, zodat het borgen van conformiteit volgens de SUP richtlijn wordt vergroot.

Meer weten?

Wilt u advies over de SUP richtlijn of wilt u uw alternatieven laten testen op geldende regelgeving? Précon Quality Services kan u hierbij helpen. Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte