13 september 2021

Zijn uw lampen voorzien van het nieuwe energielabel?

De nieuwe Europese energie-labellingwetgeving voor lichtbronnen (lampen) is 1 september ingegaan. De oude energie-efficiëntieschaal van A+++ tot G is aangepast naar een stengere, maar versimpelde schaal. Ook is een QR-code toegevoegd aan het energielabel.

Waarom?

Door de ontwikkeling van steeds meer energiezuinige lampen zijn de klassen boven A (A+, A++ en A+++) verzadigd geraakt. Om de indeling overzichtelijker te maken zijn strengere energie-efficiëntie-eisen opgesteld en is de schaal versimpeld naar A tot G. Door de strengere eisen zullen lampen terugvallen in hun energieklasse. Bijvoorbeeld een lamp die voorheen A+ scoorde zou nu op F kunnen uitkomen. De nieuwe vereisten zijn vastgelegd in de aangepaste wetgeving voor energielabelling en eco-design, namelijk verordening (EU) 2019/2015 en verordening (EU) 2019/2020.

QR-code

Naast de aangepaste schaal is ook een QR-code aan het energielabel toegevoegd. Hiermee krijgt de consument toegang tot de openbare informatie over het product in de European Product Database for Energy Labelling (EPREL). Sinds 1 januari 2019 moeten leveranciers apparaten die een energielabel vereisen registreren in EPREL voordat ze op de Europese markt mogen worden verkocht. Lampen die nog volgens de oude eisen zijn geregistreerd moeten opnieuw worden ingevoerd volgens de nieuwe vereisten.

Wanneer gaat het in?

Lampen die vanaf 1 september 2021 voor het eerst in een winkel worden verkocht, moeten direct worden voorzien van het nieuwe energielabel. Daarnaast moet het productinformatieblad beschikbaar worden gesteld aan de verkopende retailers. Lampen die al voor 1 september van dit jaar in een winkel zijn verhandeld mogen tot 28 februari 2023 met het oude energielabel worden verkocht.
In webshops moeten de energielabels al wel aangepast worden. Online retailers hebben nog tot en met 21 september 2021 om dit te wijzigen op de website. Bij online aankopen moet tevens het productinformatieblad beschikbaar gesteld worden aan de consument.

Hulp nodig?

Précon heeft een team van professionals met jarenlange ervaring in het vaststellen van de wettelijke productveiligheidsvereisten voor meerdere retailers en groothandelsondernemingen. Wij kunnen ondersteunen bij het opstellen van het energielabel, de registratie van uw producten in EPREL en beantwoorden uw vragen over de wetgeving en wettelijke vereisten. Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group.

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte