In de meest recente aflevering van ‘Zondag met Lubach’ ,uitgezonden op 1 december 2019, werd aandacht besteed aan Chinese webwinkels als AliExpress en Wish. Deze webwinkels bezorgen zo’n 70.000 pakketten per dag in Nederland. Dat is niet gek, want de prijzen zijn erg laag en het assortiment is groot. Maar hoe zit het met de veiligheid van deze producten?
Binnen Europa gelden wettelijke eisen voor productveiligheid. Op producten als speelgoed en elektrische apparaten moet verplicht een CE-markering worden aangebracht. Daarmee geeft een fabrikant of importeur aan dat het product aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving voldoet.
Fabrikanten die buiten Europa gevestigd zijn vallen buiten het toepassingsgebied van de Europese wetgeving en markttoezichthouders. De kans is daarom groot dat producten die door deze bedrijven direct aan de Europese consument worden geleverd, niet aan de Europese veiligheidseisen voldoen.
Wat zijn de gevolgen?
Wat dacht u van apparaten die brandgevaar aan uw huis kunnen opleveren? Kleding met in Europa verboden chemische stoffen? Speelgoed met schadelijke stoffen en kleine onderdelen waaraan kinderen aan worden blootgesteld? Omdat de producten van buiten Europa direct aan huis worden geleverd kunnen toezichthoudende instanties geen controles uitvoeren op de veiligheid.
Om te zorgen voor een consistente handhaving en doeltreffend op te treden tegen non-conforme producten treedt per 16 juli 2021 Verordening (EU) 2019/1020 in werking. Deze Verordening is van toepassing op iedereen die non-food consumentenproducten op de Europese markt verkoopt, ook als deze niet in Europa gevestigd zijn. Alle marktdeelnemers zijn dan verantwoordelijk, ongeacht of de producten via offline-dan wel online-kanalen in de handel worden gebracht. Het verplicht aanstellen van een aanspreekpunt in Europa voor producenten uit derde landen geldt als een van de nieuwe eisen. Dit zorgt er voor dat Europese markttoezichthouders straks altijd een aanspreekpunt hebben.
Tijd om in actie te komen. Twijfelt u over welke rol en welke wettelijke verantwoordelijkheid u heeft als ondernemer?
Wij kunnen u helpen! Wij beschikken over een team met uitgebreide ervaring in het trainen, adviseren en ondersteunen op het gebied van product compliance voor non-food consumentenproducten. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.