Ovenwanten; een persoonlijk beschermingsmiddel Xenos

Per 21 april 2018 is de Richtlijn 89/686/EEG Persoonlijke Beschermingsmiddelen ingetrokken en vervangen door Verordening (EU) 2016/425. Producten welke eerder niet onder het toepassingsgebied van de Richtlijn vielen, worden in de nieuwe Verordening wel aangemerkt als persoonlijk beschermingsmiddel, zo ook ovenwanten.

Wat nu?

De impact van dergelijke wettelijke aanpassingen is groot en roept veel vragen op bij belanghebbenden. Zo ook bij Xenos, een van onze vaste klanten. Welke invloed heeft de nieuwe verordening op onze bestaande technische dossiers en hoe gaan wij hiermee om?

Précon Quality Services heeft de bestaande technische documentatie gecontroleerd en in kaart gebracht welke stappen er ondernomen moesten worden om conformiteit van de ovenwanten met de nieuwe wet,- en regelgeving aan te tonen.

Nieuwe vereisten

In Verordening (EU) 2016/425 zijn ovenwanten gecategoriseerd als een persoonlijk beschermingsmiddel onder risicocategorie II. Naast de vereiste conformiteitsbeoordelingsprocedure moeten ovenwanten ook onderworpen worden aan een EU typekeuring en dienen deze voorzien te worden van een CE markering. Daarnaast moet de fabrikant een EU-Conformiteitsverklaring opstellen.

Om een vermoeden tot conformiteit met de verordening aan te tonen moet er getest worden volgens de relevante Europese normen. Zo mag het materiaal geen schadelijke stoffen bevatten welke van invloed kunnen zijn op de menselijke gezondheid. Ook moeten ovenwanten bepaalde, minimale afmetingen hebben en beschermen tegen hitte van maximaal 250C tijdens het beoogde gebruik.

Ontzorgen

Précon Quality Services heeft de gehele test en EU typekeuring procedure begeleid en zorg gedragen voor de benodigde documentatie, de juiste productmarkering en etiketinformatie. Hiermee hebben wij Xenos kunnen ontzorgen in het proces en kunnen voorzien van een volledig technisch dossier welke voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, zodat zij hun assortiment aan ovenwanten met een gerust hart op de markt aan kunnen bieden!

Uitgelichte Cases

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Training voedselcontactmaterialen

Voor haar inspecteurs productveiligheid was de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zoek naar een goede cursus op het gebied van voedselcontactmaterialen. Tijdens cursus gingen deelnemers interactief aan de slag met de Nederlandse en Europese wetgeving op gebied van migratie van ongewenste chemische stoffen.

Bekijk de case
Folat

Quality assurance op het hoogste niveau

Folat heeft Précon Quality Services benaderd met het verzoek om procedures als externe deskundige te beoordelen. Met deze beoordeling wil Folat borgen dat de ontwikkelde kwaliteitsstandaarden in overeenstemming zijn met het steeds complexer wordende geheel van Europese wettelijke eisen en nationale aanvullingen hierop.

Bekijk de case
Blokker kwaliteitsmanagement

Van ontwikkeling tot verkoop

Précon Quality Services kent het proces binnen Blokker door en door en is als partner in kwaliteitsmanagement al vanaf het productontwikkelingsproces betrokken.

Bekijk de case

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief