Per 21 april 2018 is de Richtlijn 89/686/EEG Persoonlijke Beschermingsmiddelen ingetrokken en vervangen door Verordening (EU) 2016/425. Producten welke eerder niet onder het toepassingsgebied van de Richtlijn vielen, worden in de nieuwe Verordening wel aangemerkt als persoonlijk beschermingsmiddel, zo ook ovenwanten.

Wat nu?

De impact van dergelijke wettelijke aanpassingen is groot en roept veel vragen op bij belanghebbenden. Zo ook bij Xenos, een van onze vaste klanten. Welke invloed heeft de nieuwe verordening op onze bestaande technische dossiers en hoe gaan wij hiermee om?

Précon Quality Services heeft de bestaande technische documentatie gecontroleerd en in kaart gebracht welke stappen er ondernomen moesten worden om conformiteit van de ovenwanten met de nieuwe wet,- en regelgeving aan te tonen.

Nieuwe vereisten

In Verordening (EU) 2016/425 zijn ovenwanten gecategoriseerd als een persoonlijk beschermingsmiddel onder risicocategorie II. Naast de vereiste conformiteitsbeoordelingsprocedure moeten ovenwanten ook onderworpen worden aan een EU typekeuring en dienen deze voorzien te worden van een CE markering. Daarnaast moet de fabrikant een EU-Conformiteitsverklaring opstellen.

Om een vermoeden tot conformiteit met de verordening aan te tonen moet er getest worden volgens de relevante Europese normen. Zo mag het materiaal geen schadelijke stoffen bevatten welke van invloed kunnen zijn op de menselijke gezondheid. Ook moeten ovenwanten bepaalde, minimale afmetingen hebben en beschermen tegen hitte van maximaal 250C tijdens het beoogde gebruik.

Ontzorgen

Précon Quality Services heeft de gehele test en EU typekeuring procedure begeleid en zorg gedragen voor de benodigde documentatie, de juiste productmarkering en etiketinformatie. Hiermee hebben wij Xenos kunnen ontzorgen in het proces en kunnen voorzien van een volledig technisch dossier welke voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, zodat zij hun assortiment aan ovenwanten met een gerust hart op de markt aan kunnen bieden!

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Direct contact

Onze consultants helpen u graag

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief